Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Березень » 23 » Історія цифрового фотоапарата.
21:03
Історія цифрового фотоапарата.
Перші зсуви в бік створення цифрових фотопристроїв були зроблені, 100 років тому! У 1908 р. Алан Арчибальд Кемпбелл Суїнтон опублікував у відомому журналі «Nature» статтю, де презентував інноваційний електронний винахід - електронно-променеву трубку (ЕПТ) або кінескоп. Пізніше розроблена ним технологія лягла в основу створення телебачення і використовується до цього дня, хоча і не так масово, як раніше. Звичайно, ЕПТ не має прямого відношення до створення цифрового фото, проте на нашу, думку історія цифрової фотографії розпочинається саме з цієї миті.

Наступне винахід, пов'язаний з винаходом цифрової фотозйомки, належить до 1969 році, коли дослідники лабораторії Белла Джордж Сміт і Уіллард Бойл розробили концепцію ПЗС матриць (пристрою з зарядовим зв'язком). Описані матриці стали основоположним елементом сучасних цифрових пристроїв реєстрації зображення. Перша матриця містила всього 7 світлочутливих елементів. До цього дня всі цифрові фотоапарати, сканери, відеокамери, телефакси і багато інших подібні пристрої використовують в своїй конструкції ПЗС-матриці або аналогічні розробки. Всього за рік, у 1972 році ними був створений перший прототип електронної камери, в основі якій використовувалася, ясна річ, ПЗЗ-матриця.

У 1972 р. фірмою «Texas Instruments» запатентували апарат, яке вони назвали «Повністю електронний пристрій для запису і подальшого відтворення нерухомих зображень». З допомогою описуваного пристрою можливо і була б створена перша цифрова фотографія, але її, на жаль так і не створили. В ролі чутливого елемента в пристрої використовувалася все та ж ПЗС-матриця, імпульси з якої записувалися на магнітофонну стрічку. Відтворювалися знімки з допомогою звичайного телевізора. Буквально за рік легендарний напівпровідниковий гігант Fairchild, почав промисловий випуск матриць з роздільною здатністю 100х100 пікселів. У 1974 році таку матрицю вмонтували в камеру одного із місячних зондів. Таким чином, одержали першу цифрову астрономічну фотографію. Того ж року Гілом Амеліо, винахідником Bell Labs був освоєний технічний процес, яке дозволяє виготовляти ПЗС-матриці з допомогою стандартного напівпровідникового устаткування. Такий хід дозволив в рази зменшити вартість цих пристроїв, що призвело до швидкого розвитку цифрових методів фіксації зображення.

 Цифрова фотографія з місячного зонда, 1974 рік

 У 1975 році інженером фірми Кодак Стівом Сассон було створено працююча цифрова фотоапарат, в якій використовувалися світлочутливі елементи виробництва Fairchild. Важив агрегат 3,6 кілограма. Запис фотографії вівся цілих 23 секунди: стільки часу треба для того, щоб зображення було опрацьовано підключеним мікрокомп'ютером і записано на касету. Записані чорно-білі 0,01-мегапіксельні фотографії можна було відтворити за допомогою магнітофона і телевізору.

Перший у світі цифровий фотоапарат Kodak, 1975 рік

У 1976 р. компанія Fairchild випустила на ринок першу комерційну цифрову камеру MV-101, яка використовувалася на промислових конвеєрах для контролю за дотриманням технологічного процесу. MV-101 представляла собою повноцінну цифрову камеру, зображення з якої оброблялися мікрокомп'ютером.

У 1980 році компанією Sony була розроблена перша кольорова відеокамера, у якості світлочутливого елементу в якій використовувалася ПЗЗ-матриця. З цього моменту події історії цифрової фотографії починають розвиватися. У 1981 році було представлено другий пристрій - Mavica (Magnetic Video Camera) з роздільною здатністю в 0.28 мегапікселів (570х490). Її можливості обмежувались в запису окремих кадрів, тому вона є більш фотоапарат, ніж відеокамерою.

Sony Mavica, 1981 рік

 З 1984 по 1986 р. налагоджують виробництво електронних фото-і відеокамер такі фірм як Canon, Nikon, Pentax та інші. Один від одного вони мало чим різнилися. У 1986 році фірма Kodak створила революційний зразок ПЗС-сенсора з роздільною здатністю 1,4 Мп. У 1988 році Fuji випускає апарат Fuji DS-1P з роздільною здатністю в 0.4 мегапікселя. Що цікаво, Fuji DS-1P була першою камерою, запис зображення з якої вівся не на магнітну стрічку, а на змінну карту пам'яті. Цілісність даних підтримувалась за допомогою невеликої батарейки. В цьому ж році Kodak є першою в світі комп'ютерну програму для обробки цифрових зображень.

Цифрова фотокамера Fuji DS-1P, 1988 рік

  Історія цифрової фотографії і техніки 90-х років минулого сторіччя в насамперед характеризується появою по-справжньому електронної комерційної камери Logitech FotoMan FM-1 (інша назва - Dycam Model 1). Апарат записував чорно біле зображення з роздільною здатністю 376х240 пікселів (0,09 Мп). Фотографії зберігалися у внутрішній пам'яті, обсяг якої досягав неабиякою на той час величини - 1 Мб, чого вистачало для збереження 32-х фотографій. Фотокамера володіла вбудованим спалахом і інтерфейсом підключення до ПК.

Logitech FotoMan FM-1, 1990 рік

Перший професійний дзеркальний цифровий фотоапарат Kodak DСS 100 явився в 1991 році. Розроблявся він на базі пристрою Nikon F3, тобто до створення приклала руку не відома Kodak, але і не менш як відома компанія Nikon. Записування фотографій проводився на окремий HDD диск, який важив аж 5 кг.

  Перший професійний дзеркальний цифровий фотоапарат Kodak DСS 100, 1991 рік

 1994 році цифрові фотоапарати з'явилися і в компанії Apple. Своєю розробкою Apple QuickTake 100, компанія Apple зробила справжній маркетинговий прорив. Фішка полягала в зовнішньому виді фотоапарата - його корпус нагадував бінокль ідеально відповідало тенденціям тих років. Апарат робив знімки в двох дозволах: 640х480 (можна було зберігати до 8-ми знімків) і 320х200 (пам'яті вистачало на 32 фотографії). Живився пристрій 3-х мікропальчіковіх елементів живлення, а коштував біля 800 $. У цьому ж році на ринку з'явилися перші Flash-носії з обсягом пам'яті 2-24 Мб.

Перший професійний дзеркальний цифровий фотоапарат Kodak DСS 100, 1991 рік

У 1995 році було випущено перший споживчий цифровик з LCD-видошукачем і поворотним дисплеєм - Casio QV-11. Конкуренти не змусили себе довго чекати і в тому ж 95-му явилися такі споживчі мильниці: Apple QuickTake 150, Sony Cyber-Shot і Kodak DC40. З цієї миті почалася гонка за кількістю пікселів і мінімальною ціною продукції.

У другій половині дев'яностих слід в першу чергу виокремити прихід в 1996 р. на ринок цифрових пристроїв всесвітньо відомої компанії Olympus, яка відрізнилася не лише технологічними пристроями, але і інноваційною концепцією фотоапарат + приватне сховище фотографій + сканер + принтер. В цьому ж році Fuji випустила перший електронний мінілаби, що уособлював собою гібридну технологію, що включає електронні, хімічні та лазерні процеси. У 1997 році фотоапарат FujiFilm DS-300 здолав довгоочікуваний кордон в 1 мегапіксель. Його фотоапарат з 1.2 мегапіксельним сенсором наробила чимало галасу. В кінці цього ж року Olympus відповідає 1,4-мегапіксельним фотоапаратом C-1400 XL.

Цифровий фотоапарат FujiFilm DS-300, 1997 рік.

  У 2002 році компанією Sigma було випущено фотоапарат з тришаровою матрицею Foveon. В наступному році в продажу з'явилась доступною широкому колу фотографів професійна дзеркальна цифрова камера Canon EOS 300D. Потім ринок заполонили такі моделі, що стало основною причиною витіснення плівкових апаратів як класу. В цьому ж році Kodak, FukiFilm і Olimpus презентували стандарт 4:3, якого дотримуються більшість виробників до цих пір.

 Сьогодні нікого не здивуєш дешевими цифровими мильницями з роздільною здатністю в 12-16 млн. пікселів, а коли про такі числа навіть мріяти не доводилося. Нещодавно було розроблено фотоапарат, оснащений сенсором в 160 Мп! Технології розвиваються, про старих плівкові пристрої скоро забудуть зовсім, а в XXI столітті історія цифрової фотографії буде яскравою і барвистою.

Переглядів: 5594 | Додав: Igor | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]