Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Березень » 23 » Як фотографувати зорі.
21:10
Як фотографувати зорі.
   Доводилося вам побачити фотографії нічного неба, на яких зорі ідуть самі за іншим по великій дузі? А може ви дивилися в нічне небо і ви мали змогу побачити, як воно обертається?


     Такий феномен заведено називати зоряній доріжці. На плівку камери або на датчику зафіксувалися смуги світла від зірок, за той час, що вона пройшла по небу перед відкритим затвором камери. Насправді ж це ілюзія. Фактично ми спостерігаємо стаціонарні зірки і обертання самої Землі. Таку ситуацію можна порівняти хіба що із ситуацією, коли ви стоїте на грамплатівці, в тоді як вона грає.

     У подібних зображеннях є певна таємниця, навіть можна сказати певна магія. Дуже часто серед професіональних фотографів можна почути, як вони говорять про так званий захват, про ідеальний стан моменту часу. Аби захопити зоряну доріжку, вам знадобиться, порядку одного або двох годин. Техніка, яка вам необхідна для створення таких фотографій, досить проста.

   Вибираємо місце. В першу чергу слід шукати такі місця, на яких досить цікавий передній план. Це може бути якийсь великий комплекс споруд, міст, вежа радіостанції або покинута будівля. Також може бути великі дерева або скельні утворення.

   Ви повинні самі вирішити, підсвітити предмети світлом ліхтарика або зберегти як таємничі силуети на тлі зоряного неба.

   Хоч зоряне небо можна сфотографувати в місті, та найкраще таку зйомку провести далеко від міських огнів. Темне небо нададуть вам змогу вижати максимум вашого ISO і відкрити об'єктив камери на триваліший період часу і захопити велику кількість видимих зірок.

   У здебільшого вогні міста, які не видно неозброєним оком на знімку будуть проявлятися на знімках через довгу витримку. Так коли ви, нарешті, знайшли якесь темне місце, то найкраще буде якщо воно буде знаходитися за межами міста.

  Основи фотографування зірок. Аби зробити зйомку зоряної стежки існує декілька способів. Розглянемо основи, які не зміняться при використанні аналога SRL чи DSLR.

   Перш ніж як зробити вибір установки налаштувань необхідно встановити камеру на штатив. Зорієнтуватися на місцевості, прикинути розташування об'єктів на фото і установіть фокус.

   Фокусування.Встановлювати фокус в темряві дуже не просто. Бо системі автофокусування час немає за що зачепитися. Але є кілька способів розв'язання цього питання.

   Коли ви будете використовувати на своєму знімку об'єкти переднього плану, то потрібно впевнитися, що вони перебувають у фокусі. Якщо ви при зйомці використовується ширококутний об'єктив то об'єкти зйомки і зорі, скоріш за все, будуть у фокусі, навіть на дуже широкій апертурі. Навіть можна встановити фокус на безкінечність, якщо це ширококутний об'єктив.

   Після того як ви установили камеру і настроїли ручний фокус (MF), то можна братися за роботу. Коли будете створювати свій кадр, намагайтеся щоб у кадр не потрапляли будь-які прямі джерела світла, приміром вуличні ліхтарі.

   Неодмінно зробіть пробний знімок, яке в кінцевому підсумку допоможе вам у складанні композиції вашого знімка. Такий знімок можна зробити, установивши 2-3 хвилини витримки за дуже високих ISO і максимальної апертурі. Цього має вистачити, щоб побачити в якому напрямку рухаються зорі, і ви можете уявити собі, як буде виглядати наступний кадр.

   Баланс білого. Баланс білого можна сміливо вважати окремою темою, якої сміло можна присвятити окремий підручник. Коли ви хочете знати більше про баланс білого, то бажано пошукати інші статті, присвячені цій темі.

   При дуже малому освітленні деякі об'єктиви не можуть сфокусуватися в авторежимі. У такій ситуації ви можете злегка підсвітити об'єкти переднього плану ліхтариком, а після встановлення фокусу заберіть його. Як тільки ви досягли на камері стану «у фокусі», то не забудьте встановити його в режим MF або спочатку використовуйте ручне фокусування перед початком роботи. Якщо це не зробити, то ваша фотоапарат почне шукати знову, коли ви будете розпочинати зйомку то ви обов'язково втратите настроєний фокус.

   Отже баланс білого буде різним для холодного або теплого світла. З холодною температурою кольору білий об'єкт буде виглядати трохи блакитним, а із теплою температурою кольору він буде мати трохи помаранчеве забарвлення. При зйомці нічного неба дуже гарні кадри виходять за установці балансу білого на «tungsten-вольфрам» (2850 Кельвін), за якій виходить хороший синій знімок. Навіть можна використовувати протилежність 10000 Кельвін, за якій вийде глибокий жовтогарячий колір. Функція автоматичного балансу білого в більшості випадків буде створювати коричневий колір неба. І якщо ви не знаєте, як треба змінювати налаштування, то зверніться до інструкції користувача камери.

   Настройки балансу білого впливають на всі зображення, і якщо ви зібралися увімкнути певні об'єкти на перший план, то потрібно роздивитися, як ви будете використовувати падаюче на них світло. Досвідчені фотографи для цих цілей використовують різні підсвічування з допомогою ліхтариків, а настройка балансу білого допомагають, які конкретно з них використовувати.

   У ситуації, коли загальне світло дуже синє, а ви знімаєте зі свого балансу білого за значенні «вольфрам», то освітлені об'єкти можуть вийти неприродньо синього кольору. Аби уникнути такої картини можна використати ліхтарик з ксеноновим лампою або фонарик з лампою розжарювання, мають набагато високу температуру кольору і дають змогу нейтралізувати синій ефект.

   Щоб змінювати відтінок світла можна використовувати помаранчеві Фільтри, та їх застосування призведе до зниження якості фотографій.

   Коли знімати з балансом білого зі значенням 10 000К, то можна використати світлодіод, так як його блакитний відтінок дає змогу нейтралізувати високу температуру кольору в 10 000К.

   Тому, для холодного білого балансу намагайтеся використовувати тепле світло, а для теплого балансу білого використайте холодне світло за освітленні переднього плану. А також виконайте знімки в RAW форматі.

   Загалом нічні зйомки досить тонкий процес і справжній успіх до вас зможе прийти тільки після багатьох і напружених годин роботи. Вибирайте час для зйомки і працюйте.

Переглядів: 3232 | Додав: Igor | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]