Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Березень » 23 » Нічна фотозйомка
21:22
Нічна фотозйомка
  Фотографії нічного міста виглядають дуже ефектно, а за допомогою цифрового фотоапарата зробити їх відносно нескладно. Нічна зйомка відрізняється від зйомки днем перш за все відсутністю або суттєво меншою кількістю фонового (заповнюючого) світла. При цьому в кадрі може бути багато точкових джерел світла, таких, як підсвічування будинків, вуличне освітлення, світло фар автомобілів і т.п. Тому й прийоми зйомки трохи відрізняються від звичних.
   По-перше технічна складова. В умовах нестачі освітлення, витримка, для рівномірно витриманих фотографій, в деяких випадках може становити кілька секунд. За такої ситуації зйомка з рук практично неможливо, навіть коли камера або об'єктив обладнані системою стабілізації. Розв'язати цю проблему можна двома способами.
  Перший, це спробувати знайти нерухому поверхню і розмістити на ній фотоапарат. Для цього можуть підійти поручні або огорожу моста, колона в огорожі і т.д. У такому випадку фотограф дуже обмежений у можливості розміщення фотоапарата побудові кадру, тому вірогідність отримання якісних знімків суттєво знижується.

   Другий шлях - це купівля штатива, вимагає деяких грошових витрат, які, втім, згодом окупляться якісними і гарними знімками. Звісно носити із собою штатив не завжди зручно, але в деяких випадках, приміром при зйомці феєрверків, це єдиний спосіб отримати гарні фото. З іншого боку штатив дає змогу спочатку скомпонувати кадр, а потім зробити кілька знімків і при необхідності змінювати настройки, при цьому сам кадр не міняється тому що фотоапарат нерухомий. Ще однією перевагою зйомки зі штатива є можливість трохи зменшити діафрагму. Для більшості об'єктивів максимальна різкість досягається при значенні діафрагми на 3-4 сходинки вище найменшого значення, як правило при цьому зростає витримка, але при зйомці зі штатива це несуттєво.

   Яку чутливість використовувати при зйомці вночі? Якщо знімати в jpg, то максимальний, при якій не дуже видно цифровий шум. Якщо ж використовувати Raw, то чим нижче встановлена чутливість, тим більше можна збільшити при обробці експозицію без появи шуму. У будь-якому випадку при наявності штатива довжина витримки грає не дуже важливу роль і значення ISO може бути порівняно невеликим, відіб'ється на якості знімка в позитивний бік.

   Однієї з головних проблем при нічній зйомці є ефект "розмивання", адже на великих витримках щонайменший рух може зробити знімок розмитим. Навіть штатив не завжди врятовує від руху камери при натисканні на кнопку спуску. Аби уникнути цього слід використовувати функцію автоспуску, коли фотоапарат спрацьовує не відразу, а через нетривалий час після натискання на кнопку. Тут треба сказати, що чим більше фокусна відстань, тим сильніше відбивається на знімку рух камери, тому при зйомці у вітряну погоду бажано не використовувати довгий фокус, а по можливості підійти ближче до об'єкта зйомки.

   Два слова про спалах. Дальність імпульсу становить всього кілька метрів, тому варто його вимкнути. При зйомці будинків, ефект буде мінімальним, або спалах взагалі зіпсує знімок пересвітівши перший план.
Вночі при великій кількості джерел світла автофокусування може не завжди спрацювати вірно. При зйомці міста це не становить великих проблем, досить перемкнеться в ручний режим і сфокусувати об'єктив на нескінченність. У більшості випадків будинки знаходяться досить далеко і вийдуть різко.

   Окрім чисто технічних складових вдалого нічного фотографії важливо правильно вибрати час для зйомки. Пізно вночі небо виглядає цілком чорним, це по своєму красиво, але набагато цікавіше виходять знімки відразу після заходу. У цей час небо має красивий відтінок від рожевого до синього, ще чітко видно хмари і на цьому тлі будівлі виходять набагато красивіші. Проміжок закатних сутінків може бути зовсім невеликим, особливо взимку, тому бажано заздалегідь приїхати на місце, щоб був час розпакування та налаштувати фотоапарат і штатив.
   Крім неба варто звернути увагу на деталі переднього плану. Поруч з фотоапаратом не має бути джерел яскравого світла, які можуть зіпсувати фото. А, приміром, силуети гілок навпаки можуть додати краси знімку.
Переглядів: 2613 | Додав: Igor | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]